22 oktober 2015

Koffieklets: Damianne


Damianne is een negentienjarig meisje uit Nederland. Een jaar lang woont en werkt ze in Leuven als au pair en elke donderdag fietst ze naar haar kunstlessen aan de Leuvense Academie voor Beeldende Kunsten. In haar vrije tijd doet ze niets liever dan fotograferen, piano spelen, dingen creëren en samen zijn en op avontuur gaan met haar vriend. Ooit vertelde een Zweeds meisje haar dat ze de wereld omarmt, en dit beaamt ze. Damianne kan erg genieten van de natuur die elk seizoen verandert en ook is ze een echte dierenliefhebber. Verder leeft ze soms in een droomwereld waarin ze continu fantaseert over mooie kleding en interieur, over nu en later, samen met haar vriend. Tot slot maakt het haar blij om mooie kleuren en kleding bij elkaar te zoeken en dingen te maken voor anderen. Ik ging met haar een heerlijke kop thee drinken bij Koffie en Staal in Leuven.

Welke drie woorden kies je als je jezelf moet omschrijven?
Allereerst gevoelig. Wanneer ik een mooie zin lees in een magazine bijvoorbeeld, dan komen er soms al tranen in mijn ogen. Van zeer kleine dingen kan ik intens verdrietig of juist heel gelukkig worden. Het is niet altijd gemakkelijk om alles zo heftig te ervaren, maar langs de andere kant hoort het heel erg bij mij. Ik ben mezelf hierdoor altijd heel erg bewust van het leven en ik ervaar alles zeer intens: ik denk dat dat wel iets mooi is.

Als tweede woord kies ik voor dromer. Vroeger was ik als klein meisje eens mijn koetjesknuffel kwijt, ik heb toen heel lang gezocht en na een tijdje vertelde mama me lachend dat ik de knuffel gewoon in mijn hand had. Ik was alweer vergeten waar ik naar zocht. Zoiets zou me nu nog kunnen overkomen. Ik ben een dagdromer, in mijn hoofd dwalen duizend en één gedachten rond. De hele dag door. Over fijne dingen waar ik me op verheug, maar helaas ook veel gepieker. Al hoort dat er natuurlijk bij.

Ten derde kies ik het woord nostalgisch. In mijn hoofd ervaar ik bijvoorbeeld muziek en geuren die bij bepaalde gevoelens horen heel heftig, ben ik steeds bezig met herinneringen en dingen van toen ik klein was. Ik blijf zo geïnteresseerd in vroeger en vergeet soms een beetje in het nu te leven. 
Ik zie alles heel romantisch, eigenlijk denk ik vaak in een soort mooi, ideaal verhaal. Ik romantiseer dagelijkse dingen en ze als een gebeurtenis in een film of een boek. Dit past bij mij en mijn stijl: de hoofdrol spelen in mijn eigen levensfilm. Vaak denk ik in de zij-vorm over mezelf: "met rode lippenstift op en haar mooiste jurk aan gaat ze naar de supermarkt, haar krullen dansen in de wind" of "ze drinkt rode wijn in bad".

Je bent Nederlandse maar woont sinds mei in Leuven waar je werkt als au pair. Waarom de beslissing om au pair te worden?
Ik ben altijd naar een vrije school geweest. Daar wordt naar ieder individu gekeken en wordt er niet alleen met het hoofd maar ook met het hart en de handen geleerd. Dit heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. Naast taal en rekenen kregen we creatieve vakken zoals toneel en muziek, moesten we op de kleuterschool knuffels breien en broodjes bakken, dansen, tekenen, zingen en tuinieren. Op jonge leeftijd leren hoe je zelf iets kunt verzinnen en maken, en dit ook met volle overgave kunnen doen, is goed voor je verdere ontwikkeling. Ik geloof hierin.


Toen ik het laatste jaar van het middelbaar ging afmaken op een montessorischool in plaats van op mijn vorige vrije school, voelde ik me daar helemaal niet op mijn plaats. Door mijn overgevoeligheid had dit ontzettend veel impact op hoe ik me voelde, zowel fysiek als mentaal. De omgeving en de nieuwe mensen die zo verschilden van mezelf, maakten me letterlijk ziek. Ik kon niet meer volgen doordat ik alle lessen miste en het maakte me ongelukkig. Mijn mama en ik praatten er veel over en het leek ons allebei het beste voor mezelf om met iets anders bezig te zijn. Ik besloot om een nieuw avontuur te beginnen en dat werd au pair worden in Leuven. Ik koos voor Leuven omdat ik dat al langer een fijne oude stad vond. België is niet al te ver van thuis maar toch iets compleet nieuw, heel spannend. Et voilà, nu ben ik er au pair voor twee kleine kindjes, een jongetje en een meisje.

Welke waarden en ideeën wil je doorgeven of aanleren aan die kindjes voor wie je zorgt als au pair?
Ik vind het allereerst heel belangrijk om echt te luisteren naar hen en geïnteresseerd te zijn. Hun fantasie serieus te nemen en erin mee te gaan, want fantasie vind ik een van de mooiste dingen die er zijn. Maar ook om de kinderen daarbij te laten genieten van het kind-zijn en hen zo min mogelijk stress te laten ervaren, die ze misschien wel soms voelen door hun druk werkende ouders. Ik probeer dus alle tijd voor ze te nemen.

Het intensieve passen op twee jonge kinderen maakt me heel bewust van wat ik later zelf wel en niet wil in de opvoeding van mijn eigen kindje(s). Het liefst geef ik deze kinderen zo veel mogelijk mee van het creatieve en ook om ruim te denken. 

Soms heb ik vage jeugdherinneringen van toen ik nog heel klein was. Die waren zo fijn en rustig. Hierdoor weet ik heel goed dat ik dat zelf belangrijk vind. Als ik het meisje van drie uit haar bedje haal wanneer ze niet kan slapen neem ik haar mee naar mijn kamer en zing ik zacht een liedje of vertel ik over de maan en de sterren. Ik hoop dat ze, wanneer ze terug denken aan deze tijd, net zo'n fijn gevoel hebben als ik over vroeger. Wat ik overigens ook merk aan het au pair werk is hoe het (op een andere manier) herinneringen aan mijn eigen jeugd laat terugkomen. Ik zing liedjes met ze op de fiets die mijn mama vroeger met mij zong: "Hoor de zwaan zingt" en "herfst herfst wat heb je te koop".

Ik vind het tenslotte heel bijzonder om mee te maken hoe de kindjes groter worden en, vooral bij het meisje, heel erg mee te krijgen hoe ze het praten ontwikkelt en graag nieuwe woorden wil leren en die ook overneemt. En soms al hele mooie zinnen maakt.

Als au pair heb je overdag veel vrije tijd. Wat doe je tijdens je vrije uren? 

In de morgen, meestal nadat ik de kinderen naar school heb gebracht, doe ik eerst een uurtje yoga en vind ik het leuk om een mooi ontbijt voor mezelf te maken, met alles erop en eraan. 

Mijn kamer hier is heel groot, bijna een soort atelier. Overal heb ik zithoekjes met vele dekens, tapijtjes en zelfgemaakte kussentjes. Ik steek graag kaarsen aan en zet een jazz-cd op. Omringd door materiaal ga ik vaak op een tapijtje of aan mijn bureau dingen maken. Hier kan ik mezelf eindeloos mee bezig houden en er rust in vinden, mijn koffie koud laten worden door de tijd uit het oog te verliezen. Ik verf bijvoorbeeld graag in een mooi waterverfboek dat ik kreeg van mijn lieve vriendje, maak knuffeldiertjes van vilt, knip en plak met papier, schrijf in mijn dagboek of maak brieven voor mijn pennenvriendinnen. Ik hou van breien en maak soms kledingstukken. Ook sta ik veel voor de spiegel, dan zoek ik eindeloos outfits uit voor de dagen erna. 

Verder fiets of wandel ik veel door de natuur en verzamel ik hetgeen dat ik onderweg vind. Elke wandeling, ook al is hij naar de supermarkt, heeft zijn eigen herinnering die ik wil bewaren door middel van een stukje uit de natuur: bijvoorbeeld een herfstblad en een kastanje.


Soms heb ik nood aan een goed gesprek en dan bel ik mijn mama, vriendje of beste vriendin, maar ik ben ook graag alleen. Ik denk dat ik tijdens dat eerste half jaar dat ik hier in Leuven woon, al heel erg heb geleerd om alleen te zijn. Langs de andere kant heb ik hier in België al verschillende lieve, inspirerende mensen ontmoet. 

Je volgt een opleiding aan het SLAC, de academie in Leuven. Welke opleiding exact?
Ik volg de opleiding voor beeldende kunsten. Dit jaar is een beetje een basisjaar, we leren vooral verschillende technieken met allerlei materialen. De lessen zijn heel erg vrij, niets moet en alles mag, het is niet erg om fouten te maken en zoals de Vlaamse juffrouw zegt: alles gaat 'stapke voor stapke' en daar voel ik me goed bij. Er is geen haast bij en dat voelt bijzonder want tegenwoordig moet alles zo snel en van de eerste keer goed zijn.


Enkele van Damianne haar tekeningen
© Damianne
Ik merk dat mijn hart steeds meer uitgaat naar dingen maken en wil me het liefst beetje bij beetje specialiseren. Ik ben dan ook van plan om nog lang door te gaan op de academie. En daarbij misschien in een fijne winkel te gaan werken. Ik hoop uiteindelijk voor één specifieke richting te kiezen, ik twijfel nog een beetje tussen textielkunst of illustratie. De textielartiesten Mae Engelgeer, Hermine Van Dijck en Lotte Janssens maken prachtige dingen, zij inspireren me enorm. Dankzij hen lijkt het me geweldig om iets te gaan doen met stoffen en handwerk.

Op jouw blog en Instagram-account komen vaak tekeningen van jou voorbij. Wat teken je het liefst?
Het grappige is dat ik eigenlijk helemaal niet goed kan tekenen, verhoudingen en perspectief vind ik heel moeilijk. Ik teken vooral graag diertjes in een eigen verzonnen fantasiewereld. Een beetje op een kinderboekenmanier. Dansende vossen of katjes die taart eten. Een grote vos die een haasje achter na zit en "ha ha ha haaaa" roept. Verder experimenteer ik graag met waterverf en zachte pastelkleuren. Ik word blij van mooie kleurtinten bij elkaar. Ik knip graag mooie vormen en kleuren. 

Kan je jouw stijl eens beschrijven?
Het klinkt misschien gek, maar ik kan echt gelukkig worden van een mooi nieuw kledingstuk. Langs de ene kant hou ik van mooie, eenvoudige kledij van goede kwaliteit. Aan de andere kant kan ik uren neuzen tussen oude stukken en word ik blij als ik dan een bijzonder stuk vind. Bijvoorbeeld een rokje met een mooie bloemenprint waarvan ik niet weet wie de vorige eigenaar was. Dat heeft iets mysterieus en interessant.Op vlak van interieur geldt hetzelfde: een mengelmoes van modern en strak, lichte tinten en natuurlijke materialen. En af en toe een mooi, vintage item. Of iets industrieel en mechanisch kan ook prachtig zijn.
Een interieur moet vooral persoonlijk zijn. Zelfgemaakte dingen, of stukken gevonden tijdens een vakantie of uit de natuur of iets dat je na heel lang zoeken eindelijk vindt in een kringloopwinkel. Daarnaast ben ik dol op (Scandinavisch) design, maar dat zie je tegenwoordig helaas overal.

Verder ben ik opgegroeid met wereldmuziek en klassieke muziek. Daar luister ik nog steeds graag naar. Spaanse muziekjes tijdens de tapas of bijvoorbeeld Portugese fado's bij het natafelen. Zelf speel ik piano en luister ik graag naar Erik Satie ter inspiratie. Voor mijn zestiende verjaardag kreeg ik een oude platenspeler uit de jaren vijftig en daarvoor koop ik jazzplaten of oude Franse platen voor een paar euro. Ook luister ik graag naar IJslandse bands, ik vind dat experimentele dat typisch is voor IJslandse muziek heel mooi. Op vrijdagavonden vind ik het leuk om met mijn beste vriendin door de huiskamer te dansen op de muziek van Jungle by Night en New Cool Collective.
Ik hou echt van muziek, ik koppel het ook aan herinneringen en bepaalde periodes. 

Ik weet dat je graag luistert naar Franse muziek, dat je de Franse vrouwen de mooiste vindt van allemaal en dat je ook een liefde hebt voor de Franse taal. Schuilt er stiekem een Française in jou?
De Franse taal is rustig en subtiel, soms bijna fluisterend, dat vind ik zo mooi. De liedjes van Carla Bruni doen me denken aan een oude Franse zwartwit-film. Nu en dan vind ik het leuk om te doen alsof ik zelf de hoofdrol speel in zo'n film. Om met een oude rode schilderskoffer en een hoed op naar mijn  kunstlessen te gaan bijvoorbeeld. Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain is ook mijn favoriete film en kunstwerk. Een prachtige Franse film die ik nooit zal vergeten en die veel invloed heeft gehad op mijn liefde voor de Franse ouderwetse stijl. De wereld van vroeger intrigeert mij. Soms vind ik het jammer dat ik nu leef en niet vijftig jaar geleden. 

De naam van jouw Instagram-account en blog is “mevrouwzonneglimpjes”. Kan je die naam uitleggen?
Ik verzin veel woorden: poezenkindertjes of herfstblaadjestafereel. Zwierejurkje, huppelpaadje. Ik heb zelfs een schriftje vol zelfbedachte woorden of woorden die ik gewoon mooi en bijzonder vind. Volgens mij bestaat het woord 'zonneglimpjes' niet eens. Thuis in mijn kleine, lichte kamertje kwamen 'glimpjes' zon me weleens spontaan vergezellen. Ik keek er vaak naar en vond het zo'n mooi verschijnsel, het zijn eigenlijk een soort lichtpuntjes. De kleine verlichte deeltjes komen soms terug in mijn foto's. Het posten van een mooi plaatje maakt me blij, dit zie ik als een lichtpuntje wanneer het even wat tegen zit.

Je hebt heel veel notitieboekjes. Wat schrijf je daar allemaal in?
Ik schrijf bijna elke dag: gedachten, gevoelens en dingen die in mijn hoofd zitten, die ik moeilijk vind of juist wat me blij maakte. Dingen die ik niet wil vergeten of waarover ik nadenk, nieuwe inzichten. Vooral voor het slapengaan, het helpt me bij de overschakeling van de dag naar de nacht. Af en toe noteer ik weer dat poëtische dat ik eerder beschreef, zinnetjes in de zij-vorm over mezelf. Ik stel me soms voor dat iemand alles leest en eigenlijk lijkt me dat helemaal niet erg. Ik zou het zelfs zonde vinden dat niemand het ooit te zien krijgt. Langs de andere kant is het ook wel erg persoonlijk. 

Enkele notitieboekjes van Damianne
© Damianne
Als je iets zou kunnen gaan drinken met eender welke persoon (dood of levend), wie zou je kiezen?
Toen ik een stuk jonger was, had mijn halfbroer een hele mooie, kunstzinnige vriendin. Ze is Franse en inspireert me. Wanneer ik er logeerde gingen we met pruiken naar de supermarkt, plukten we vijgen in de boomgaard en bakten we koekjes. Ik heb hier hele fijne herinneringen aan. Mijn halfbroer zie ik veel te weinig en die mooie vriendin heb ik al jaren niet meer gezien, maar ik moet veel aan hen denken. Het zijn zulke lieve, fijne mensen. Ik zou ze graag weer eens zien.

Welk seizoen vind je het fijnst?
"Today is my favorite day", zei Winnie The Pooh. Dat heb ik met seizoenen. Ik kan heel gelukkig worden van herfstbladeren in de mooiste kleuren en de geur van mandarijntjes. In de winter van de eerste sneeuwvlokken en in de lente van de bloesembomen. De zomerse eindeloze, lange avonden. Elk seizoen heeft iets mooi en bij elk nieuwe seizoen denk ik: "dit is mijn lievelings". 

Je bent een echte kattenliefhebster. Hoe komt dit?
Een kat is trouw, geeft troost en is er altijd. Tijdens die nare periode op de montessorischool vond ik veel troost bij mijn kat Sinne. Ze zat 's ochtends bij mijn ontbijt braaf te wachten tot ze het yoghurtschaaltje uit mocht likken, ik wenste haar een fijne dag en wanneer ik 's avonds terugkwam lag ze in haar mandje voor het raam en rende ze naar de deur wanneer ze me zag, kwam ze spinnend in mijn armen en huilde ik soms in haar vacht. 

Katten zijn eigenwijs en grappig, eigenzinnig en toch ook aanhankelijk. Ik schrijf graag gedichtjes over ze vanwege deze leuke karaktereigenschappen. Dat deed ik eigenlijk altijd al: vroeger op school verstopte ik me graag met een vriendinnetje en samen schreven we ellenlange verhalen Lowie, met mijn kat van toen, in de hoofdrol. Wanneer Job en ik over onze toekomst fantaseren en hij ons katje vergeet te noemen, krijgt hij van mij op zijn kop, om te lachen natuurlijk. Katten zijn voor mij een belangrijk onderdeel van het gezin.Als ik je vraag of je een meisje bent, of een vrouw, dan kies je voor meisje. Waarom?
Deze periode is volgens mij een tussenfase: ik voel me nog geen volwassen vrouw maar ik ben ook geen meisje meer. Ik vind het soms triest om groot te worden: het besef dat ik het vanaf nu alleen moet doen en dat je het uiteindelijk moet doen met jezelf. Het liefst bleef ik voor altijd een meisje.

Breng zeker een bezoekje aan Damianne haar blog en aan haar Instagramaccount.

8 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig interview met mijn dochter, die ik zo goed denk te kennen, maar me ook telkens nog weet te verrassen met haar herinneringen en bijzondere inzichten....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat heb je een fantastische en lieve dochter! Ze is inderdaad een zeer verrassende persoon, en uniek en zo een mooi karakter!

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. OH! Dankje Hanne, dit vind ik superlief van je! Doet deugd om dat eens te horen :)

   Verwijderen
 3. Wat een prachtig interview! Ik kwam op je blog via Mevrouw Zonneglimpjes / Damianne, en ben benieuwd wat er nog meer te lezen is. Ik ga snel kijken (-:

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Nina! Dit interview is de derde in de reeks, maar ik blog ook anderen dingen. :)

   Verwijderen
 4. Jade, wat schrijf je dit weer mooi. Knap hoe jij met woorden een beeld kan oproepen van personen en sferen, en fijn dat je dat talent hier met de wereld deelt. Een prachtig interview met een -zo lees en zie ik- prachtig meisje. Ik werd hier zo vrolijk en geïnspireerd van. Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen