8 juni 2014

de boekenlijst

Via de blog van Hanne vond ik een boekenlijst (zij had hem dan weer gevonden op de blog van Flora Wiström) en Hanne deed een oproep om de lijst zelf ook in te vullen. Ik hou ongelofelijk van boeken. Wanneer het ene boek uit is, begin ik onmiddellijk aan een andere. Pieterjan en ik hebben op een paar jaar al een verzameling van een tweehonderdtal boeken aangelegd, gekocht in kringloopwinkels, boekenhandels, tweedehandszaakjes en op rommelmarktjes. Die boeken willen we in ons nieuwe appartementje graag uitstallen in een echte bibliotheek-kamer. Een beetje zoals in de film Belle & het Beest, maar dan iets minder gigantisch. Ik ben duidelijk boek- en leesverslaafd. Hou jij ook zo van boeken?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SNELLE OF TRAGE LEZER?
Ik ben een snelle lezer. Al sinds ik zes ben, altijd al geweest. Ik vind dat fijn. Dikke boeken heb ik snel uit, en dunne boeken nog sneller. De voorwaarden zijn wel dat ik me kan concentreren wanneer ik lees. Als er teveel achtergrondgeluid is, dan heb ik het moeilijk om snel te lezen. En vroeger had ik meer tijd om te lezen dan nu. Maar toch lees ik nog steeds snel, en veel.

BAKSTENEN OF DUNNE BOEKJES?
Beide, zolang het maar goed geschreven is. Een dun boek leest als een sneltrein en is gemakkelijk om mee te nemen in mijn tas wanneer ik bijvoorbeeld met de trein naar school ga. Dikke boeken zijn ook aangenaam, al wegen ze meer om mee te sleuren. En of het nu gaat over een dik of een dun boek maakt niet uit: het gevoel dat ik heb wanneer ik een goed boek uitgelezen heb, blijft even groot, onafhankelijk van het aantal bladzijden. Het verhaal is belangrijker dan het aantal pagina's. Al is het soms een verademing om eens een dunner boek te lezen, nadat ik mij door een dikke klepper geworsteld heb.

BIBLIOTHEEK OF BOEKENWINKEL?
Moeilijk! Al sinds ik mij kan herinneren ga ik naar de bibliotheek om boeken uit te lenen: eerst prentenboeken, dan jeugdboeken, dan de adolescentenboeken en tot slot de literatuur voor volwassenen. Ik zou mij geen leven zonder bibliotheek kunnen inbeelden, al zien veel anderen het nut van een bibliotheek niet meer in. Jammer! Maar ook een boekenwinkel vind ik heerlijk. De gedachte dat je met lege handen binnenkomt, maar met een nieuw boek in je tas naar buiten zal stappen is zo fijn. Je zoekt dan echt naar het perfecte boek, het boek dat past bij hoe je jou op dat moment voelt, of dat ene boek waar je al zo lang naar op zoek bent. Ik zou niet kunnen zonder boekenwinkel, noch zonder bibliotheek. Een combinatie van beide is het best voor de portemonnee: in de bibliotheek kan je alles meenemen wat je maar wilt, meestal gratis, terwijl je in de boekenwinkel bewuster omgaat met je keuze voor boeken.

LUISTERBOEK OF E-BOOK?
Geen van beide. De enige stem die ik wil horen wanneer ik een boek tot mij neem, is de stem in mijn hoofd. Zelfs voorgelezen worden vind ik moeilijk. En een boek lees ik het liefst op papier, niet op een scherm. Al kan dat in de toekomst misschien wel veranderen, wie weet. Als de kans zich aandient, zou ik een e-reader (zoals deze) misschien wel overwegen.

INGEBONDEN OF POCKET?
Dat maakt mij niet uit, als het maar een boek is zonder een losse papieren kaft. Die dingen verschuiven altijd en zitten naar mijn mening serieus in de weg.

ÉÉN PER KEER OF SLALOMLEZEN?
Één boek tegelijk, zonder twijfel. Ik leef me te hard in in een boek, om in meerdere verhalen tegelijk te kunnen vertoeven.

NIEUW OF OUD?
Beide, zolang er geen etensresten of huidschilfers in de boeken zitten. En de geur moet ook aangenaam blijven.

BLADWIJZER OF EZELSOOR?
Liefst bladwijzer, maar de laatste tijd betrap ik mezelf er vaak op dat ik ezelsoren maak, omdat ik mijn bladwijzer vergeten ben in het vorige boek en er geen andere bij de hand heb.

SNACKS OF SNOEP?
Wanneer ik lees, eet ik praktisch nooit, omdat ik zo opgeëist word door het verhaal. Ik denk er dan gewoon niet aan om dingen in mijn mond te stoppen.

BIOGRAFIEËN OF MEMOIRES?
Liefst mémoires dan.

HORROR OF CHICKLIT?
Oei, geen van beide! Van horror krijg ik nachtmerries, dus dat sowieso niet. Als ik echt moet kiezen, chicklit dan maar.

ZETEL OF BED?
's Avonds en 's ochtends in mijn bed, overdag in de zetel.

BINNEN OF BUITEN?
Afhankelijk van het weer, het achtergrondgeluid en het boek. Een enger boek lees ik bijvoorbeeld liefst niet 's avonds op een bankje in het park.

OORSPRONKELIJKE TAAL OF VERTALING?
Vertaling, als het gaat over boeken die oorspronkelijk in een andere taal dan het Nederlands werden geschreven, tenminste. Het Nederlands is mijn moedertaal, de taal waarin ik denk en droom. Ik merk dat ik niet even snel en geconcentreerd lees bij een boek in een andere taal.

POËZIE OF PROZA?
Dan toch proza. Poëzie-bundels of -boeken zijn fijn, maar eerder als tussendoortjes, hier en daar eens een gedicht. Niet het ene gedicht na het andere, dat zijn teveel verschillende sferen en emoties.

VROUWELIJKE OF MANNELIJKE AUTEURS?
Dat maakt mij echt niet uit. Al vind ik het wel jammer dat het werk van vrouwelijke auteurs vaak (onterecht!) als "vrouwenboeken" worden bestempeld. Zonde!

HET BOEK OF DE FILM?
Het boek. Daar moet ik geen seconde over twijfelen. Ik lees altijd eerst het boek, en dan bekijk ik pas de film. En wanneer ik eerst toevallig de film heb gezien, lees ik niet graag daarna pas het boek, omdat de personages dan al te gevormd zijn in mijn hoofd. Ik heb helemaal niets tegen verfilmingen, integendeel, maar ik zal altijd proberen om eerst het boek te lezen.

KOOKBOEKEN OF BAKBOEKEN?
Na de hele cupcake-trend heb ik het een beetje gehad met bakboeken. Het was te veel, te kleurrijk, te veel smaken en glitters en tralalie. Ik greep terug naar de pure keuken, ik begin me steeds meer te verdiepen in gezonde gerechten, dus op dit moment kies ik voor kookboeken. Natuurlijk is het altijd mooi meegenomen als er in dat kookboek ook enkel recepten voor desserten staan.

THEE OF KOFFIE?
Eigenlijk drink ik enkel water wanneer ik lees. Koffie of thee zijn altijd plots koud wanneer ik ervan wil drinken, omdat ik teveel verdiept ben in het verhaal en helemaal was vergeten dat ik een kopje hete thee of koffie had staan.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Laat je iets weten wanneer jij de vragenlijst ook ingevuld hebt? Ik ben benieuwd naar jullie lees-voorkeuren!

PS: Op mijn Goodreads-pagina kan je zien welke boeken ik al gelezen heb, welke er nog op mijn verlanglijstje staan en welk boek ik momenteel aan het verslinden ben.

10 opmerkingen:

 1. Ik ga hem binnenkort ook invullen! Leuke tag :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te lezen! En ik vergeet dat ook altijd als ik thee of koffie heb staan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O wow, dit is echt leuk om te lezen. Ik betrap mezelf ook steeds meer op ezelsoren, terwijl ik ze eigenlijk heel lelijk vind. En sowieso het boek in plaats van de film. Dan kan ik helemaal mijn eigen gedachtes erop los laten :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja! Het is zo leuk om in je hoofd een beeld te vormen van de personages en de landschappen he!

   Verwijderen
 4. Oh die is ook leuk, en wat lijk jij hard op mij bij het lezen :) Ik ga hem op mijn to-do lijst zetten en voeg je toe op goodreads!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha we hebben vrij gelijkaardige antwoorden! Ik lees helaas nog zelden door dat ik het te druk heb met mijn studie maar ik kijk er echt naar uit om mij terug op boeken te storten eens dat achter de rug is... ik ben ook iemand die zich echt kan verliezen in een boek en per ongeluk tot 4 uur 's nachts kan liggen lezen, heerlijk vind ik dat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt alsof je meer tijd moet vrijmaken om te lezen, Hannelore! :)

   Verwijderen