15 juli 2014

tranen


Ik voelde me gisteren niet goed in mijn vel. Negatieve gedachten, verdriet, hoofdpijn en buikpijn… Ik huilde en bleef huilen, om geen reden. Ik wilde eerst gewoon in bed kruipen en daar de hele dag blijven liggen, met heel veel dekens over me heen en zachte muziek op de achtergrond. Aan niets hoeven te denken en gewoon mijn ogen sluiten. Maar ik bedacht dat dat geen oplossing was, dat ik mijn kin in de lucht moet steken en moet kijken naar de mooie lucht en de prachtige wolken. Geen negativiteit of hangende schouders, maar een lach op mijn lippen en in mijn hoofd. 

Ik pakte de krieken die ik dit weekend plukte in de boomgaard bij mijn ouders thuis en maakte er limonade van. Ik trok de gordijnen open en liet de zon volop binnen stromen. Kleine stofdeeltjes zweefden zachtjes in de zonnestralen die de kamer binnen drongen, en ik glimlachte, met een glas kriekensap in mijn hand. Het leven is mooi, maar dat hangt ook volledig van jezelf af. Het kan geen kwaad om eens verdrietig te zijn en de tranen over je wangen te laten rollen, maar daarna moet je jezelf een schouderklopje geven. Goed gehuild, maar nu kop op. "Voor niets komt de zon op", dat zei mijn papa vroeger altijd tegen mij. En hij heeft gelijk. Wat er gebeurt in je leven, dat bepaal je zelf. De enige zekerheid die je hebt, is dat de zon elke ochtend opnieuw zal komen piepen. En dat is goed.

18 opmerkingen:

 1. Dankjewel! Dankjewel voor dit prachtige stukje. Ik heb namelijk de laatste tijd een heleboel van dit soort momenten, zonder reden. En ik word er helemaal strontziek van. Maar je hebt gelijk, het doet me echt goed om dit te lezen. :) xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben blij dat ik je een beetje heb kunnen helpen!

   Verwijderen
 2. Mooie woorden 'voor niets komt de zon op'. Fijn dat je toch nog hebt kunnen glimlachen. X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Iets fijns gaan doen helpt bij mij ook altijd het best als ik me niet zo vrolijk voel, zelfs al heb ik daar meestal niet meteen zo'n zin in op dat moment.

  PS: Dat zegt mijn papa ook altijd :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies een typische papa-uitspraak! Inderdaad, ik heb er op het moment zelf meestal ook niet zoveel zin in, maar toch helpt het meestal.

   Verwijderen
 4. ik herken het en ik snap nooit zo goed waar opeens die tranen vandaan kunnen komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het fijn dat ik niet de enige ben. En soms verwonder ik me erover hoeveel tranen een mens in zich draagt. En waar zouden al die tranen zich verstoppen?

   Verwijderen
 5. Oh wat is dit mooi geschreven
  Ik, en waarschijnlijk ieder ander herken dit ook wel zo.. maar hoe ouder je wordt, hoe meer je leert jezelf weer een klein beetje de moed in te praten. En dat is zo fijn: de wereld is veel te mooi om je hier te lang aan toe te geven realiseer ik me telkens weer. (Maar voor eventjes mag het, hoort het erbij.)

  Maar inderdaad onthoud goed: de mooie zon en de maan zijn er altijd, voor iedereen. ze lachen je toe lieve Jade!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe herkenbaar! Ik heb de laatste tijd ook veel van die momenten.
  Ik vind je blog echt prachtig, Jade! Het zorgt vaak voor een glimlach, soms zelfs kippenvel. Doe zo verder!

  p.s.: bedankt voor Patrick James, ik hou nu al van hem!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee, dankje voor het complimentje! En ken ik jou? Of ben je een 'onbekende' Sien? :)

   Verwijderen
  2. Tuurlijk ken je mij! (of dat hoop ik toch haha) Het is misschien al lang geleden dat we samen op de schoolbanken zaten in Meldert, maar toch nog niet lang genoeg om iedereen te vergeten. :)

   Verwijderen
  3. Haha, zotte, uw achternaam stond er niet bij he, daarmee :) Natuurlijk ken ik je nog! Ik vind het fijn dat je mijn blog zo leuk vindt!

   Verwijderen
  4. Ja zo reageren op blogs is iets nieuws voor mij ;) Ik zit hele dagen achter mijn computer te paperen en te thesissen en dan ben ik al eens afgeleid. Uw blog is dan duizend maal fijner om te lezen dan mijn startpagina op facebook ;)

   Verwijderen
  5. Dat mijn blog interessanter is dan Facebook, vind ik een heel goed teken ;) Succes met paperen en thesissen! Er zijn leukere dingen op deze wereld. Maar nog even doorzetten en dan kan je er de vruchten van plukken!

   Verwijderen